Word je er niet moe van? Om steeds maar weer over zo’n zwaar, somber en pijnlijk onderwerp als emotionele verwaarlozing te praten? Om daar steeds maar weer mee bezig te zijn? Word je daar niet moe en depressief van? 

Nou, nee, dat word ik dus niet. Want zolang er nog steeds mensen zijn die op het verhaal reageren met zoiets als ‘Het heeft zo moeten zijn’, ‘Het heeft je sterker gemaakt’, ‘Het heeft ervoor gezorgd dat je nu kunt doen wat je doet’, dan weet ik heel duidelijk dat het nog steeds hoognodig is om het onderwerp onder de aandacht te blijven brengen. Met zo’n opmerking wordt namelijk voorbijgegaan aan de pijn en het verdriet veroorzaakt door dit onzichtbare leed. Emotionele verwaarlozing is traumatiserend, verwondend. Het is heftig en heeft langdurig impact op je leven. 

Het komt vaker voor dan je denkt

En het komt vaker voor dan je denkt. Emotionele verwaarlozing valt onder kindermishandeling, ook al is er in verreweg de meeste situaties geen enkele sprake van opzet, maar eerder van intergenerationele overdracht. Het Nederlands Jeugd Instituut heeft becijferd dat van de gemelde en geregistreerde gevallen van kindermishandeling, 4% gaat over seksueel misbruik, en, schrik niet, 36%(!) over emotionele verwaarlozing. 

En ook: voor de ontwikkeling van een kind is emotionele verwaarlozing zelfs de meest destructieve vorm. Zo heeft het bijvoorbeeld een negatieve invloed op de hersenontwikkeling. Allerlei psychische, gedrags- en leerproblemen kunnen worden ontwikkeld. De gevolgen hiervan zijn merkbaar tot ver in de volwassenheid.  

En voor de duidelijkheid, dat gun ik niemand en jij vast ook niet als je je hier bewust van bent. Want nee, niemand wil dit meemaken. Iedereen die het vanuit eigen ervaring kent, had deze ervaring liever niet gehad. 

Ontstijgen van slachtofferschap

Dat je ervan herstelt, erover kunt praten, dat je de ervaring kunt ombuigen tot iets positiefs en misschien zelfs anderen kunt inspireren en begeleiden in hun herstelproces wil niet zeggen dat het ‘ok’ was. Het zegt eerder iets over veerkracht. Over het ontstijgen van slachtofferschap en over het vermogen tot betekenis- en zingeving. Tot nog toe heeft niemand die ik ken en heb begeleid, gezegd: ‘Wat ben ik dankbaar voor deze ervaring in mijn leven.’

Dus nee, ik word er niet moe van en blijf ik erover praten. Blijf ik het onder de aandacht brengen. Me ervan bewust dat ik geen positieve boodschap breng. Dat mensen het niet willen horen en het zelfs liever uit de weg gaan (bijvoorbeeld met opmerkingen zoals eerder genoemd). Kortom, ik weet dat ik dus geen leuk en een soms confronterend onderwerp aansnijd. Het horen van de gevolgen, de impact, is zeker geen rozengeur en maneschijn. Toch is er wel een belangrijk lichtpunt. Je kunt er namelijk wel iets aan doen. Je kunt ervan herstellen. En die boodschap, die breng ik ook! Met liefde! 

En als je wilt, begeleid ik je graag in jouw herstelproces of vertel ik je met passie over emotionele verwaarlozing, zodat ook jij er kennis over krijgt en voor anderen (nog meer) van betekenis kunt zijn. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met mij op! Je kunt me bellen of appen (06 4329 8339) of mailen (info@colindamans.nl). Dat kan ook als je meer van mij wilt weten of een kennismakingsafspraak wilt plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *