Geregeld spreek ik hierover. Maar… hoe ziet dat proces van herstellen van emotionele verwaarlozing er dan uit? Het is in ieder geval geen lineair proces en het is ook niet altijd leuk. De oplossing zit ‘m ook niet in bubbelbaden en aromatherapie, al zijn die nog zo fijn.

Het genezingsproces gaat over verwerken. Dit betekent dat je alle emoties onder ogen moet zien die je je hele leven bewust en onbewust, vakkundig en noodzakelijk hebt vermeden, omdat hier eerder geen ruimte voor was. Dit kan soms triggerend en intens zijn en chaotisch en verwarrend aanvoelen. Het is daarom niet meer dan normaal dat je af en toe terugvalt in de overlevingsmodus en soms zelfs eens op de ‘uitknop’ drukt. Jouw beslissing om hiermee aan de slag te gaan, om de realiteit onder ogen te zien en je wonden te genezen, is dus een stoere stap en iets om trots op te zijn! Ook al voelt dat misschien niet altijd zo. 

Teruggevallen? 

Merk je een volgende keer op dat je terugvalt in oude patronen en baal je hiervan? Probeer dan in ieder geval om jezelf (je innerlijke kind) niet te veroordelen om de angsten en troost jezelf in plaats daarvan. Je wonden zijn zo diep (oud) en je overlevingsvaardigheden zo vertrouwd dat de oude automatische reacties als natuurlijk aanvoelen. Die laten zich niet zomaar vervangen. 

En of je het terugvallen nu vooraf herkent, tijdens een gebeurtenis, of achteraf, bedenk ook dat het feit dát je het herkent betekent dat je je er bewust van bent en dat dit een waardevol teken van vooruitgang is. Je beseft het je immers en dat is goed! Want elke keer dat je het beseft, krijg je weer een nieuw inzicht in jezelf en hoe je reageert en ben je aan het herstellen. Het besef is een teken van zelfbewustzijn, wat een belangrijke basis is voor jouw daadwerkelijke persoonlijke groei en transformatie. 

Jouw eigen reis

Vergelijk jezelf en jouw herstelproces ook niet met anderen. Want niemand is gelijk en niemand heeft exact hetzelfde overlevingsmechanisme ontwikkeld. Niemand zal dus op exact dezelfde manier herstellen. Laat die verwachting los en kijk alleen naar jouw proces. Jouw proces is eigen voor jou en voor niemand anders. Eer jouw eigen reis die je leidt naar jezelf.

Want dat is wat het herstellen van emotionele verwaarlozing daadwerkelijk is: een reis van persoonlijke ontwikkeling en zelfontdekking om voortaan volledig jezelf te kunnen en durven zijn. Door emotionele verwaarlozing heb je als kind tijd en energie gestoken in het overleven in plaats van in het leren kennen wie je bent. Hierdoor weet je dit niet niet goed en ben je de verbinding met jezelf verloren. Dat is wat je nu alsnog te doen hebt: alles over jezelf ontdekken. Je identiteit, je passies, je creativiteit, je gevoel van veiligheid in deze wereld, etc. en je weer verbinden met jezelf. 

Dit is een lange en gecompliceerde reis, soms vol ongemak en verdriet. Maar, het is ook een reis vol verwondering, verrassing en beloning. Niet altijd gemakkelijk, maar zeker wel de moeite waard. Want uiteindelijk kun jij helemaal jezelf zijn en een leven leiden waar jij gelukkig van wordt. Wat helemaal bij je past. Zoals ik het zeg: je gaat dan leven vanuit jezelf. Iets wat gewoon kan en mag en wat ik je van harte gun!

Meer informatie?

Wil je meer weten over (herstellen van) emotionele verwaarlozing? Lees de artikelen op mijn website en/of vul de vragenlijst in, beluister de podcast waarin ik expertise en ervaringen met je deel of neem contact met mij op.

Liever in alle rust erover in gesprek? Bijvoorbeeld over jouw eigen situatie, over wat jij kunt doen en/of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op (telefoonnummer 06 4329 8339, of mail info@colindamans.nl). Dan reserveer ik tijd voor jou!

PS: Ken je iemand voor wie dit interessant kan zijn? Stuur deze informatie dan gerust door of attendeer haar of hem op mijn website. Je helpt de ander hier zeker mee!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *