De waarheid… Een onderwerp dat me wel bezig houdt. Want wat is dat nu, de waarheid? Wie kent de waarheid? En wat is waar? En wanneer is iets waar?
Zelf ben ik ervan overtuigd dat DE waarheid niet bestaat. Dat er niet een waarheid is. Dat iedereen gelijk heeft en dat niemand gelijk heeft. Dat alles waar is en dat niets waar is.
Gekke gedachte? Laat me je dan eens iets voorleggen.

Al een tijdje nu heb ik mijn eigen huis. Een huis dat ik bij de start vulde met geleende meubels. Dankbaar was ik, dat ik die meubels kon lenen, want daardoor kon ik er snel in. Maar, natuurlijk wilde ik mijn huis mijn thuis maken en daarom inrichten met nieuwe, eigen meubels. Nu heb ik lieve mensen om me heen, die me niet alleen tijdelijk wilden voorzien van meubels, maar die ook wel graag wilden meedenken en zoeken.

Zo liet een vriendin mij weten dat ze een prachtige tafel voor mij had gezien. Echt een prachtexemplaar, zo zei ze. Ik werd natuurlijk nieuwsgierig en wachtte vol ongeduld op de foto die ze zou toesturen.
En daar was ie dan……… … Wat een teleurstelling! Die tafel was helemaal niet zo mooi. Dezelfde tafel en toch hadden we beide een heel ander oordeel.

Op dit punt bevries ik het beeld even om dit eens te bekijken vanuit het perspectief waarheid. Want wat is de waarheid in dit geval? Is de tafel nu wel mooi of niet mooi? Wie heeft er gelijk?
Ik denk dus beide. De tafel was mooi en niet mooi. Wij hebben beide gelijk en beide niet.
De tafel is de tafel en blijft de tafel. Die verandert niet. Wat wel verandert is het perspectief waarmee we naar de tafel kijken. Dat wordt bepaald door context. Door de context van de kijker. Wat verstaat mijn vriendin onder mooi en wat versta ik onder mooi?

Zo kijkt iedereen op zijn of haar eigen manier, vanuit zijn of haar eigen perspectief. Iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid en heeft daar ook recht op. En zo heeft iedereen gelijk. Iedereen! En tegelijkertijd heeft iedereen ongelijk. Want wat voor mij waar is, is nog niet meteen voor een ander waar.
De kunst is om met elkaar de verschillende waarheden te verkennen en het daarover te hebben. Zolang je beseft dat ieder zijn eigen waarheid heeft en van daaruit kijkt, je dus beseft dat iedereen gelijk heeft, kun je open blijven staan voor elkaar. En kun je vervolgens op zoek naar een waarheid waar je het samen over eens kunt zijn. Zo kun je op zoek naar oplossingen, ook wanneer je verschilt van mening.

Uiteindelijk heb ik mijn vriendin laten weten dat de tafel die zij gezien had voor haar misschien wel mooi was, maar voor mij toch niet was wat ik voor ogen had. Ik heb haar verteld over ‘mijn waarheid’. En nu kan zij effectief met mij mee zoeken. Fijn voor mij natuurlijk, maar ook voor haar!

En jij, hoe kijk jij hier tegen aan? Hoe zie jij de waarheid? En ken jij jouw eigen waarheid al? Laat het me weten! Want ik ben benieuwd naar jouw waarheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *