I am… Two of the most powerful words; for what you put
after them shapes your reality.

Ik ben… Wat zet jij achter deze woorden? Let je daar weleens op? Dat wat wij onszelf vertellen, heeft meer kracht dan je je wellicht kunt voorstellen. Woorden komen harder binnen, ook wanneer ze onbewust je brein binnenkomen. En veel van wat we onszelf vertellen gebeurd onbewust. Vooral die kritische stem die we in ons hebben.

Herken je die? Zelf heb ik er ook jaren last van gehad. Van zo’n innerlijke criticus. Nooit eens liet deze me met rust. En deze criticus was zo streng en hard voor mijzelf, dat ik niet hardop voor mijn mening durfde uit te komen. Dat heeft zo lang geduurd, dat ik uiteindelijk niet eens meer wist hoe ik zelf over dingen dacht en alleen nog maar op de mening van een ander kon varen.
Op deze manier is het leven vanuit jezelf wel heel erg moeilijk. Want wat is dan nog van jezelf?

Probeer je deze week eens wat meer bewust te worden van wat je tegen jezelf zegt. Want wat je tegen jezelf zegt, laat ook zien hoe jij jezelf ziet. En dat kan soms pijnlijk zijn. Zorg dus dat je in ieder geval wat vriendelijker naar jezelf bent. Want als jij dat zelf al niet eens bent, hoe kan een ander dat dan nog voor jou zijn? Hoe kunnen de lieve, aardige, attente woorden van de ander dan bij je binnenkomen? Kun je die dan nog wel geloven als je zelf iets heel anders tegen jezelf zegt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *