Beyond our ideas of right-doing and wrong-doing, there’s a field. I’ll meet you there – Rumi

Heb jij dat ook wel eens? Dat iemand iets doet en je meteen denkt, waarom? Waarom zo? Of dat je merkt dat je geïrriteerd raakt? Of dat je het lastig vindt wat de ander doet?

Een ander doet zoals die doet. Heeft daar zo haar/zijn redenen voor. Het is haar/zijn eigen manier van doen. En meestal is die reden niet het jou (extra) lastig maken. Sterker nog, een ander is meestal niet eens met jou bezig.

Keer je aandacht daarom eens een keer naar binnen. Wat roept het gedrag van de ander in jou op en wat kun je hiermee? Kun je hiermee iets over je zelf leren? Kun je iets in/bij jezelf aanpassen waardoor je minder last hebt van het gedrag van de ander?

En natuurlijk hoef je niet altijd alleen maar je eigen gedrag aan te passen. Als je echt heel veel last hebt van wat de ander doet, kun je dit door dit zelfonderzoek ook (beter) bespreekbaar maken. Zo kun je bijvoorbeeld vragen aan de ander waarom zij/hij zo doet. Hierdoor kun je erachter komen wat de ander drijft. En kun je ook aangeven waarom jij er last van hebt en wat jouw behoefte is. Zo kun je samen op zoek naar een oplossing.

Altijd beter dan meteen maar in het oordeel schieten, vind je niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *