Je kent hem vast wel, de uitspraak ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Een veel gebruikte als het gaat om het op gang brengen van veranderingen. En het klopt ook. Als jij niets verandert, verandert er niet zomaar iets. Dus als je een andere uitkomst, reactie of resultaat wilt, op welk vlak dan ook, dan helpt het om zelf iets te veranderen.

Reflecteren is hiervoor heel handig. En wees daarbij heel open en eerlijk naar jezelf. Want als je iets anders wilt, moet je wel eerst weten wat het dan eigenlijk is wat je steeds deed. Wat ervoor zorgde dat je niet kreeg wat je wilde. En als je dat eenmaal gevonden hebt, kun je een kleine of grote aanpassing doen. Geheid dat je dan iets anders terugkrijgt.

Klinkt simpel, toch? En dat is het ook. Behalve als je vanuit een vast patroon of met dezelfde bril kijkt. Dan kan het zijn dat je iets over het hoofd ziet, waardoor je het niet ontdekt. Dan helpt het om de hulp van iemand anders in te roepen. Een goede vriend(in) bijvoorbeeld. Iemand die eerlijk en oprecht is, en je echt wil helpen. Die ander kijkt meestal vanuit een ander perspectief. Heeft andere ervaringen en inzichten. Die kun je inzetten om wat meer van een afstand en vanuit andere invalshoeken te kijken en zo de gewenste verandering tot stand te brengen.

Maar soms, soms is dat niet voldoende. Soms zijn bepaalde dingen die je doet, of is bepaald gedrag zo ingesleten, zo diep genesteld en zo vanzelfsprekend en eigen geworden, dat het niet zomaar te veranderen is. Dat het niet zomaar even lukt om iets anders te doen.

Dan helpt het om eens wat dieper te gaan kijken. Onderzoek waarom je doet wat je doet. Waarom zo en niet anders? Zoek uit wat er echt onder zit. Wat houdt je tegen? Wat houdt je steeds maar weer in datzelfde karrenspoor? Wat is de drijfveer om het op die manier te doen? Wat brengt het je? 

Vraag jezelf ‘Waarom doe ik het zo?’ of ‘Wat levert het me op?’ En stop niet na het eerste antwoord, maar stel jezelf de vragen nog een keer. En nog eens, en nog eens. En schrijf je antwoorden eventueel op. Zo kom je steeds een laagje dieper. Blijf daarin wel serieus. Dan ga je ontdekken wat het is en daarmee heb je de sleutel tot verandering in handen. 

Ik ben benieuwd wat je ontdekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *