Emotionele verwaarlozing een vorm van kindermishandeling

Het is deze week een bijzondere week, een ‘week van’. Over het algemeen gaan dit soort dagen of weken een beetje aan me voorbij. Maar zo af en toe is er een die raakt. Eentje waar ik graag mijn steentje ‘aan bij wil dragen’. En deze week is er zo een. Van 15 tot en met 21 november is het namelijk De Week tegen Kindermishandeling. Een week waarin er extra veel aandacht is voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Een pittig onderwerp. En complex. Er zijn namelijk veel vormen en ook de gevolgen kunnen divers en ingrijpend zijn. Een vorm van kindermishandeling is emotionele verwaarlozing.

Emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing is een onderwerp waar ik het regelmatig over heb. En waarom? Omdat het een belangrijke bron is voor veel leed. Emotionele verwaarlozing is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling, maar het minst onderzocht. En het is soms ongrijpbaar. Helaas wordt het ook vaak miskend, met mogelijk zelfs onjuiste diagnoses tot gevolg. 

Juist daarom richt ik mijn aandacht erop. Want er zijn teveel mensen die onbewust de lasten dragen van de gevolgen van emotionele verwaarlozing. Misschien jij zelfs wel. En dat is niet zo gek. Want emotionele verwaarlozing gaat over dat wat er niet was. En hoe kun je je nu herinneren wat er niet was en je er dus bewust van zijn?

Ik moet overigens eerlijk zeggen dat de term emotionele verwaarlozing en kindermishandeling het niet altijd makkelijk maken om erover te praten. De termen verwaarlozing en mishandeling roepen namelijk al vrij snel en gemakkelijk de gedachte op dat er sprake is van opzet. Maar in de meeste gevallen is dit juist helemaal niet het geval. Emotionele verwaarlozing is iets wat doorgaans onbewust gebeurt, vanuit de allerbeste bedoelingen, maar met helaas een verkeerde uitwerking.

Vragenlijst

Maar als het gaat om iets wat vooral onbewust en onzichtbaar is, hoe weet je dan of je ermee te maken hebt gehad? Hoe weet je dan dat emotionele verwaarlozing mogelijk een bron is voor het leed in jouw leven? Voor de puzzels en de worstelingen die je ervaart? Het gebrek aan verbinding in je leven? Voor het steeds maar weer zoeken naar ‘iets’? Hiervoor is een vragenlijst ontwikkeld. Door de vragen te beantwoorden kun je ontdekken of emotionele verwaarlozing mogelijk een rol in jouw leven heeft gespeeld. Ook krijg je zicht op de gebieden waarin het aan de orde is geweest.

Mocht je nu ontdekken dat de kans (heel) groot is dat emotionele verwaarlozing jouw leven inderdaad beïnvloed heeft en/of dat nog steeds doet, dan kan ik me voorstellen dat dit best even slikken is. Maar, weet dan dat er gelukkig ook goed nieuws is: je kunt er wat aan doen! Je kunt ervan herstellen en hoeft er niet voor de rest van je leven last van te hebben. En precies hierin heb ik mij gespecialiseerd: het helpen herstellen van (de gevolgen van) emotionele verwaarlozing. 

Hoe dan?

Maar hoe herstel je er dan van? Een vraag die ik regelmatig krijg. En mijn belangrijkste tip is dan steevast dat het heel belangrijk is om jezelf en je eigen ‘gebruikshandleiding’ (zoals ik dat ook wel noem) heel goed te leren kennen, en belangrijker nog: om deze serieus te nemen en ernaar te gaan handelen. Dit klinkt eenvoudig, maar soms is jezelf leren kennen en voor jezelf gaan staan best ingewikkeld. 

Uiteraard kun je dit proces van zelfontdekking allemaal zelf doen, of met behulp van familie en/of vrienden. Maar soms is het prettiger om dit samen met een onafhankelijk iemand te doen. Iemand die onbevooroordeeld en open minded naar je luistert, zodat jij je in alle rust en vertrouwen volledig uit kunt spreken en alles op een rij kunt zetten. En iemand die naast luisteren ook goede vragen kan stellen. 

Want… als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus om iets anders te krijgen, moet je iets anders gaan doen. Maar… om iets anders te gaan doen, moet je wel bewust zijn van wat je altijd doet. En soms is het zelfs belangrijk om te weten waarom je iets altijd zo doet, voordat je het daadwerkelijk anders kunt gaan doen. Hier help ik je graag bij. 

Meer informatie?

Wil je meer weten over emotionele verwaarlozing? Lees de artikelen op mijn website en/of vul de vragenlijst in. 
Liever in alle rust erover in gesprek? Bijvoorbeeld over jouw eigen situatie, over wat jij kunt doen en/of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op (telefoonnummer 06 4329 8339, of mail info@colindamans.nl). Dan reserveer ik tijd voor jou!

Herken je het bij iemand anders? Stuur dit artikel dan door of attendeer haar of hem op mijn website. Je helpt de ander er zeker mee!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *