‘Wie kent u het beste?
Uzelf!’

Deze vraag met antwoord kwam ik tegen op een site met tips over solliciteren. En meteen dacht ik, ja, zo zou het inderdaad moeten zijn, dat je jezelf het beste kent. Maar uit eigen ervaring en ook van anderen weet ik dat dit niet altijd zo is. Dat het soms kan zijn dat je eigenlijk helemaal geen idee hebt wie je bent. Hoe dat kan? Verschillende redenen kunnen hier de oorzaak van zijn, ik noem er een paar:

 • In je leven heb je niet voldoende ruimte of mogelijkheden gehad om jezelf (beter) te leren kennen, of je bent daarin niet aangemoedigd of uitgedaagd.
 • Je bent druk geweest met van alles en nog wat of stond altijd klaar voor anderen, waardoor je jezelf vergat.
 • Je hebt het jezelf niet eerder afgevraagd en nog niet echt in de spiegel gekeken. Wellicht omdat je geen idee hebt dat dit ergens goed voor kan zijn. Of omdat het nog niet nodig was.
 • In je leven is iets ingrijpends gebeurd waardoor alles ineens op z’n kop kwam staan.
 • Misschien vind je het wel egoïstisch om zoveel tijd en aandacht voor jezelf te hebben.
 • Of je bent bang voor wie je in de spiegel kunt tegenkomen.
  Voor mij was dit een van de belangrijkste redenen. Na jarenlang gepest te zijn, was ik gaan geloven in wat men tegen mij zei en hoe ze met me omgingen. Ik was ervan overtuigd geraakt dat ik er niet toe deed, dat ik niet goed genoeg was, dat ik niet ok was. En geloof mij, zo leer je het wel af om naar jezelf te kijken. Om te ‘overleven’ was het voor mij belangrijker te letten op anderen. Op wat zij leuk, mooi en belangrijk vonden. Zo raakte ik het zicht op mezelf en wat voor mij belangrijk was volledig kwijt.

Wat de reden ook is waarom je jezelf nog niet zo goed kent, maakt eigenlijk niet uit. Al is het natuurlijk wel erg interessant en de moeite waard om dit te onderzoeken en ook waar het vandaan komt. Maar dat het belangrijk is jezelf goed te leren kennen, om zelf diegene te zijn die jou het beste kent, staat voor mij als een paal boven water. Maar waarom is dat nu zo belangrijk dan?

Laat ik hiervoor even teruggrijpen naar het solliciteren. Stel je voor dat je op zoek bent naar een baan en daarvoor allerlei vacatures bekijkt. Als je jezelf niet goed kent, weet je niet waarop je kunt solliciteren en lijkt elke baan wel passend of juist niet. Jouw inzicht in je eigen kennis en kunde helpt je te kiezen welke vacature bij je past. Maar ook zaken als werkomgeving, type collega’s, soort bedrijf en bedrijfscultuur spelen hierbij een belangrijke rol. Dus hoe meer je van jezelf weet, hoe beter je een passende nieuwe werkplek voor jezelf kunt vinden.

Dit geldt ook voor je hele leven. Van iets kleins zoals het kiezen met welke pen je wilt schrijven of in welk restaurant je wilt eten, tot aan de grote keuzes in het leven zoals de plek waar je wilt wonen of de partner met wie je het leven wilt delen. Het geldt voor alles in je leven. Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter jij keuzes kunt maken. Zelfs zonder er nog over na te hoeven denken. En hiervan wordt het leven een stuk leuker en rustiger en jij een stuk gelukkiger. Dat willen we allemaal wel, toch? Investeer dus zoveel mogelijk tijd en energie in het goed leren kennen van jezelf.

Hoe doe je dat dan? Hoe kun je jezelf beter leren kennen? Er zijn legio mogelijkheden, hierbij geef ik je zes tips:

 1. Doe verschillende (online) tests, groot en klein.
  De resultaten van zo’n test geven je meer inzicht in jezelf. Zelfs als de uitslag niet helemaal ‘gegarandeerd’ is of voor je gevoel niet helemaal klopt. Ook dan kan zo’n test je een stuk verder helpen. Je eigen reactie op de uitslag van een test zegt namelijk ook iets over jou.
 2. Lees diverse inspirerende teksten.
  Belangrijk hierbij is voor jezelf op te merken hoe je op de teksten reageert. Merk je dat je ergens blij van wordt, of juist niet? Dit zegt veel over jou, over hoe jij over bepaalde onderwerpen denkt, wat belangrijk voor jou is of over hoe jij in het leven staat of wilt staan.
 3. Vraag mensen om je heen (bijvoorbeeld vrienden en familie) of ze jou willen beschrijven.
  Vraag ze daarbij bijvoorbeeld jouw goede en sterke punten te noemen. En als je durft, vraag ze dan ook naar punten die ze wat minder aangenaam van je vinden. Natuurlijk is dit reuze spannend, maar je kunt er ook enorm door verrast worden. En vergeet niet, als iemand iets niet fijn van je vind, hoef je het niet perse aan te passen. Het zegt in eerste instantie dat de ander niet van die manier van doen houdt. Je kunt het niet voor iedereen voor 100% goed doen, niemand is perfect. En het is wel belangrijk alle kanten van jezelf te leren kennen, de mooie alsook de minder mooie. Dat maakt je immers alleen maar een compleet mens.
 4. Neem jezelf mee op ontdekkingsreis.
  Probeer dingen uit. Op allerlei vlakken. Van boeken, kleding en eten tot activiteiten, evenementen en concerten. Juist door te doen, door te ervaren, ga je ontdekken wat je er echt van vind. Soms heb je in je hoofd al van alles bedacht, maar blijkt als je er eenmaal mee bezig bent, dat het toch heel anders is. Dat het wel meevalt, of dat je het juist helemaal niet leuk vind. Door het gedaan te hebben, kun je vanuit eigen ervaring met zekerheid zeggen wat jij ervan vind.
 5. Praat met veel andere mensen.
  In contact met een ander leer je jezelf goed kennen. Juist door met anderen te praten, over allerlei onderwerpen, ga je ontdekken hoe je er zelf over denkt.
  Bijkomend voordeel: je verruimt je geest en blikveld. Iedereen heeft een eigen perspectief op zaken. Door open te staan voor het perspectief van een ander, kun je iets aan je eigen beeld toevoegen of er een andere draai aan geven. Zaken van verschillende kanten kunnen bekijken geeft je meer mogelijkheden en ruimte. Bijvoorbeeld als je in bepaalde zaken vast lijkt te zitten of als je steeds tegen dezelfde dingen aan loopt. Door dan een ander perspectief te gebruiken, kun je het anders gaan benaderen. Opeens vind je dan wel een manier om ermee om te gaan.
 6. Ga met jezelf op date.
  Als je met iemand op date gaat, doe je je best om de ander te leren kennen. Je neemt daar de tijd voor en stelt allerlei vragen. Doe dit ook voor jezelf. Doe alsof jij je date bent. Wat zou je van je date willen weten? Waar ben je benieuwd naar? Stel al die vragen aan jezelf en ga eens rustig zitten voor het antwoord. Wie weet verbaas je jezelf nog eens en wordt je zomaar verliefd op jezelf! 😉

Er zijn natuurlijk nog veel andere manieren om jezelf beter te leren kennen. Misschien heb jij ook nog wel een paar tips. Deel ze dan gerust in de reacties hieronder.
Daarnaast ben ik benieuwd hoe goed jij jezelf kent en waar je jezelf het meest om waardeert. Wil je dat ook met me delen?

3 gedachten over “Waarom jezelf beter leren kennen goed is en 6 tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *