Er is steeds meer stress! Gisteren was er in het radionieuws nog te horen dat steeds meer mensen stress ervaren door hun werk. En verwachting is dat door maatschappelijke ontwikkelingen de druk op werkenden nog verder toeneemt. Dit is de uitkomst van een verdiepende studie van het RIVM en TNO.
Eerder kwam uit een onderzoek van TNO ook al naar voren dat burn-outklachten onder jongeren een groeiend probleem is, vooral in de zorg en het onderwijs. 
En je kunt je vast wel voorstellen dat al die stress (en zeker de gevolgen ervan) invloed heeft op je privéleven. Wat ervoor kan zorgen dat de spanningen daar ook gaan oplopen. 

Zorgwekkende ontwikkelingen die vicieuze cirkels vormen en de ervaren druk en stress alleen maar doen toenemen. Met uiteindelijk burn-outs en uitval als gevolg, als er niets aan gedaan wordt. 

Meer factoren die stress geven

Stress komt overigens niet alleen door werkdruk. Ook andere factoren geven stress. Denk aan onzekerheid over jezelf, of over je leven, sociale druk of prestatiedruk en perfectionisme.  Daarnaast veroorzaken ingrijpende gebeurtenissen, ongewenst gedrag en traumatiserende ervaringen ook veel stress. Tot die laatste categorie behoort emotionele verwaarlozing, een onderwerp waarin ik mij als coach heb gespecialiseerd.  

Naast burn-outklachten heeft stress nog andere serieuze gevolgen. Langdurige stress verandert namelijk het lichaam. Het veroorzaakt ontstekingen, vermindert onze immuniteit en vergroot de kans op hartklachten. Genoeg redenen dus om aandacht te hebben voor stress, en beter nog, er iets aan te doen.

Nu snap ik dat je vindt dat een werkgever hierin ook een belangrijke verantwoordelijkheid heeft, en dat is ook zo, maar blijf niet afwachten. Laat jouw gezondheid en welzijn niet afhangen van de (on)welwillendheid van jouw werkgever en neem zelf het voortouw. Kom voor jezelf in actie en vraag je werkgever naar de mogelijkheden van vergoeding. Want vaak hebben werkgevers wel een scholingspotje of opleidingsbudget beschikbaar voor medewerkers.

Wat kun je zelf doen?

  • Tijd nemen om kritisch te kijken naar hoe jij omgaat met je werk en de werkdruk, naar je privéleven en hoe druk daar een rol speelt. Bijvoorbeeld door allerlei verwachtingen, zorgen, etc. En maak nu eens de balans op: wat doet dit alles echt met je? Wat brengt het je en wat kost het je? Waarom doe je het eigenlijk op die manier? En wil je het nog wel zo (blijven) doen? 
    Persoonlijke coaching kan je hierbij prima ondersteunen.
  • Ga aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Je kunt werken aan je persoonlijk leiderschap, aan je veerkracht en je mentale belastbaarheid. Dit alles start bij jezelf. Bij het onderzoekend kijken jezelf en je zelfkennis te ontwikkelen en vergroten. Wat kost mij energie, wat levert mij energie op? Wat brengt mij uit balans? En wat maakt mij sterker? Etc.
    Persoonlijke coaching kan je hierbij prima ondersteunen. Ook zijn de DISC- en Drijfverenanalyses hier heel geschikt voor.
  • Door te bewegen, bijvoorbeeld wandelen. Wandelen is mens-eigen. Hierdoor is het een heel toegankelijke vorm van bewegen. Bovendien is wandelen erg gezond. Zo is het bijvoorbeeld goed voor je hart, longen, bloedvaten en bloeddruk, voor je cholesterol, je spieren en botten, het verlaagt je gewicht en verbetert je geheugen. Bovendien heeft het een positieve invloed op je creativiteit, je stemming en je denkvermogen. 

Dit alles kan helpen om de negatieve invloed van stress te voorkomen. Het is dan ook niet voor niets dat ik samen met Lia Smits van Ontspannen Wandelreizen een wandelretraite aanbiedt. De wandelretraite combineert namelijk al deze drie ingrediënten. Bijkomend voordeel: het is in Marokko, dus je bent echt even uit de dagelijkse beslommeringen!

Meer informatie?

Benieuwd naar wat ik op het gebied van persoonlijke coaching voor je kan betekenen? Naar de DISC- en Drijfverenanalyses? Wil je meer weten over de wandelretraite in Marokko?

Neem gerust contact met mij op (telefoonnummer 06 4329 8339, of mail info@colindamans.nl). Dan reserveer ik tijd voor jou en vertel ik je er meer over!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *