Verrassende uitzichten en inzichten

Wandelretraite Rozen vallei en M’Goun gebied, Marokko
Reisdata: 24 mei t/m 2 juni 2024

Altijd maar aan staan…
Altijd maar zorgen voor alles en iedereen…
Altijd maar rekening houden met anderen en met van alles en nog wat,
Altijd maar geven en geven… 
En dat doe je met liefde hoor, dat weet ik. 
Daar is geen twijfel over

Maar…
Waar blijf jij dan? 
Wanneer is het dan tijd voor jou? 
Wanneer gaat alle aandacht eens een keer naar jou uit? 
En wordt er voor jou gezorgd? 

Dat is het doel van deze wandelretraite die ik samen met Lia Smits van Ontspannen Wandelreizen organiseer. 

In de vrije, ongerepte natuur in Marokko, in de prachtige Rozenvallei en het M’Goun gebied, maken we een avontuurlijke wandeltrektocht. Daar lukt het wel om helemaal ‘uit te schakelen’. In deze stille bergwereld word je uitgenodigd om de aandacht op jezelf te richten. Om te vertragen en stil te worden. Om de stilte in jezelf te ervaren. En precies dat zal je helpen om echt in contact met jezelf te komen. 

Door deze beproefde methode kun je de innerlijke verbinding met jezelf weer maken en onderzoeken en ontdekken wat er speelt in jouw leven. Welke dynamieken actief zijn en/of wat jouw wensen, verlangens, en behoeftes zijn. Maar ook wat eventueel een volgende stap zou kunnen zijn.

Tijd, ruimte en aandacht voor jou

We reizen in een kleine groep, met uiteraard ruimte voor interactie. Maar, we lopen ook in stilte. Tijdens de reis wordt op een natuurlijke manier het zelfbewustzijn geactiveerd en vergroot. Zo ontstaat er echt volop tijd en ruimte voor jou waarin op jouw eigen tempo je aandacht als vanzelf verschuift naar wat zich aandient. Naar wat aandacht behoeft en gevoeld wil worden. En komt er iets los, word je ergens door geraakt, dan ben ik er voor je om samen met jou te onderzoeken wat het is, waar het voor staat en wat jouw antwoord hierop kan zijn of is. En soms is alleen al het contact maken voldoende. 

Heb jij ook het gevoel of opgemerkt dat je door de tijd heen steeds een beetje verder van jezelf bent geraakt? Of hebben bepaalde ervaringen en/of inzichten je uit balans gebracht en/of onrustig gemaakt? Wil jij jezelf beter leren kennen? Of wil je gewoon waardevolle tijd voor jezelf? Ga dan mee naar Marokko! 

Ben je nieuwsgierig? Wil je neer weten? Of wil je mee?
Neem dan contact met mij op via 06-43298339 (bellen of appen) of per mail via info@colindamans.nl. Ook kun je contact opnemen met Lia Smits van Ontspannen Wandelreizen op 06-28148194 of via info@ontspannenwandelreizen.com.

Aanvullende informatie over de reis vind je op de website van Ontspannen Wandelreizen.

Foto’s wandelretraite oktober 2022

Wat is een wandelretraite?

Een wandelretraite is een lange afstandswandeling waarbij je alle tijd, rust en ruimte hebt om in contact met je jezelf te komen. Om los te komen van de dagelijkse beslommeringen en tot inzichten te komen. Je maakt verbinding met dat wat er in jou leeft en hoe dat van invloed is op je dagelijkse leven. 

Wat brengt een wandelretraite je?

De wandelretraite is een heel goede manier om helemaal in contact met jezelf te komen. Om jezelf op een diepere laag te leren kennen. Om te ontdekken wat zich allemaal onder de oppervlakte in jou afspeelt. Hoe jij met dingen omgaat en hoe je erop reageert. Maar ook om te ervaren of en hoe je de verbinding en interactie met anderen aangaat. Om te onderzoeken wat iets voor je betekent en wat het met je doet. Een wandelretraite is een heel mooie manier om in alle rust te reflecteren en misschien wel andere keuzes of nieuwe besluiten te nemen. 

Hoe ziet de wandelretraite eruit, wat kun je verwachten? 

De wandelretraite in Marokko is een retraite zonder ingevuld programma. Het enige dat vaststaat is dat we elke dag ontbijten, wandelen, lunchen, rusten, wandelen, dineren en slapen. En dit alles in een ontspannen ritme, waarin iedereen tot z’n recht komt. 

Wat je ook over de retraite kunt zeggen is dat de retraite all inclusive is. Maar dan wel op een basic manier. Dat wil zeggen: tijdens de wandeling word je geheel verzorgd, maar er is geen luxe. We wandelen en verblijven immers in de vrije natuur. Dus geen hotel, geen huisje, geen douche en zelfs geen toilet. Dat kan misschien even schakelen zijn, maar binnen 1 dag ben je daaraan gewend en ga je ervaren hoeveel rust en ruimte dit met zich meebrengt. En hoeveel vrijheid dit je biedt. 

Tegelijkertijd is er wel volledige verzorging. We worden omringd door de goede zorgen van de Berbers. Zij vervoeren samen met hun muildieren de bagage, creëren de bivakplaatsen, verzorgen de maaltijden en zetten de tenten met je op. Ook zijn zij onze gidsen. Ze kennen het gebied op hun duimpje en bepalen de route, die eventueel aan de hand van het weer en de situatie aangepast kan worden. Uiteraard houden ze rekening met de deelnemers. Dit vraagt ook een vorm van overgave van jou. En ja… wat doet dat dan met je? Hoe ga je hiermee om? Kun je de controle loslaten? Of word je er juist heel onrustig van? 

Elke dag een eigen thema

Wat we tijdens de wandelretraite ook doen is elke dag een eigen thema meegeven. Dit thema kun je dan tijdens de wandeling meenemen, overdenken, ervaren en onderzoeken. Je krijgt hiervoor handvatten en tools aangereikt. Alles bedoeld om dieper in contact met jezelf te komen en tot verrassende inzichten te komen.

Er zijn vele verschillende onderwerpen die aan bod kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Controle versus loslaten
  • Jij en de groep – hoe verhoud jij je tot de groep? Neem je actief deel, zonder je jezelf af, of … 
  • In contact, uit contact – hoe maak je contact? Hoe ga je uit verbinding met jezelf en/of anderen?
  • Aandacht en aanwezigheid – hoe zit het met jouw aandacht? Waar gaat deze naar toe? Kun je echt aanwezig zijn? 
  • Samen en apart 
  • Aannemen versus zelf doen/geven en ontvangen
  • Keuzeruimte/keuzevrijheid – voel jij ruimte en/of vrijheid om te kiezen? Of heb jij geen keuze? 
  • Angst versus liefde 

Daarnaast is er tijdens de wandeling/reis ook volop ruimte om dat wat zich aandient, dat wat jou raakt, bezighoudt of opvalt, individueel te bespreken als je daar behoefte aan hebt. 

Ben je geïnteresseerd, wil je mee? Je bent uiteraard van harte welkom! Neem dan contact op met mij via 06-43298339 (bellen of appen) of per mail via info@colindamans.nl. Ook kun je contact opnemen met Lia Smits van Ontspannen Wandelreizen op 06-28148194 of via info@ontspannenwandelreizen.com. We starten dan met een telefonische kennismaking.

Aanvullende informatie over de reis vind je op de website van Ontspannen Wandelreizen.