Wandelretraite Rozen vallei en M’Goun gebied, Marokko
Reisdata: 24 mei t/m 2 juni 2024

Letterlijk en figuurlijk een ontdekkingsreis

Wandelretraite Marokko letterlijk en figuurlijk een ontdekkingsreis

Houd jij altijd rekening met anderen? Sta jij altijd vooraan als er iets geregeld of voor iemand gezorgd moet worden? Ben je een pleaser en sta je vaak ‘aan’? Er altijd voor anderen zijn betekent meestal ook dat je minder goed voor jezelf zorgt of jezelf wegcijfert. Herken jij je daarin? 

Mogelijk ben je perfectionistisch van aard en wil je alles onder controle houden en houd je niet van confrontaties? Piekeren, op harmonie gericht zijn of een onzeker of onrustig gevoel kunnen tekenen zijn dat je niet het leven leeft dat jij wilt. 

Heb je een sterke innerlijke criticus en het gevoel niet goed genoeg te zijn of het niet goed genoeg te doen? Dit kan ervoor zorgen dat je je makkelijk laat meeslepen of verleiden en keuzes maakt die achteraf ‘verkeerd’ voelen en je achterlaten met het gevoel dat er meer in je zit dan eruit komt. Blijf je hiermee doorgaan, dan loop je de reële kans om vast te lopen in je leven en last te krijgen van fysieke en mentale problemen. 

Psychische klachten komen steeds vaker voor in Nederland. Al in 2019 voorspelde de Arbo Unie dat in 2030 een kwart van de werkenden zou uitvallen door stress- en burn-outklachten. Die alarmerende cijfers zijn nu al behaald. Zet deze stijging door, dan verwacht de arbodienst dat in 2030 ruim een derde van de werkenden door deze klachten zal uitvallen.
Ook onderzoek van het Trimbos-instituut laat een grote stijging zien in het aantal personen met mentale problemen. In 2022 kampten 3,3 miljoen volwassenen met een psychische aandoening tegenover zo’n 1,9 miljoen 12 jaar eerder. Dat is een verontrustende stijging. 

Gelukkig kan dat ook anders. Je kunt nu voor jezelf kiezen en jezelf de tijd, rust en ruimte geven die je nodig hebt. Zodat je kunt ontdekken hoe je kunt ontspannen en weer kunt genieten van wat het leven jou te bieden heeft. Daardoor krijg je meer kracht, rust en balans in je leven. En natuurlijk ook een gezonde portie zelfvertrouwen en zelfliefde. Ingrediënten die nodig zijn om te kunnen leven vanuit jezelf! 

Doel wandelretraite

Dit is precies het doel van de wandelretraite die Lia Smits en Colinda Mans samen organiseren. 

In de vrije, ongerepte natuur in Marokko, in de prachtige Rozenvallei en het M’Goun gebied, maken we een avontuurlijke wandeltrektocht. Daar lukt het wel om helemaal ‘uit te schakelen’. In deze stille bergwereld word je uitgenodigd om de aandacht op jezelf te richten. Om te vertragen en stil te worden. Om de stilte in jezelf te ervaren. En precies dat zal je helpen om echt in contact met jezelf te komen. 

Door deze beproefde methode kun je de innerlijke verbinding met jezelf weer maken en onderzoeken en ontdekken wat er speelt in jouw leven. Welke dynamieken actief zijn en/of wat jouw wensen, verlangens, en behoeftes zijn. En eventueel wat een volgende stap zou kunnen zijn.

Tijd, ruimte en aandacht voor jou

We reizen in een kleine groep, zodat er voldoende tijd, ruimte en aandacht voor jou is. Bijvoorbeeld doordat we regelmatig in stilte lopen. Zo wordt jouw zelfbewustzijn geactiveerd en vergroot op een natuurlijke manier. Je ontdekt wat je nodig hebt en waar jij je focus op wilt leggen. Je komt uit je hoofd en meer in je gevoel. En komt er iets los, word je ergens door geraakt, dan is Colinda er voor je om samen met jou te onderzoeken wat het is, waar het voor staat en wat jouw antwoord hierop kan zijn of is. En soms is alleen al het contact maken voldoende. 

Wil jij weer rust in je leven kunnen ervaren? Jezelf beter leren kennen en ontdekken wie jij echt bent zonder alle maskers? Wil je waardevolle tijd voor jezelf? Ga dan mee naar Marokko! 

Meer weten? 

Neem dan contact  op met Colinda Mans – 06-43298339 of info@colindamans.nl)of met Lia Smits van Ontspannen Wandelreizen – 06-28148194 of info@ontspannenwandelreizen.nl.

Aanvullende informatie over de reis vind je op de website van Ontspannen Wandelreizen

Foto’s eerdere wandelretraites

Wat is een wandelretraite?

Een wandelretraite is een lange afstandswandeling waarbij je alle tijd, rust en ruimte hebt om in contact met jezelf te komen. Om los te komen van de dagelijkse beslommeringen en tot inzichten te komen. Je maakt verbinding met dat wat er in jou leeft en hoe dat van invloed is op je dagelijkse leven. 

Wat brengt een wandelretraite je?

De wandelretraite is een heel goede manier om helemaal in contact met jezelf te komen. Om jezelf op een diepere laag te leren kennen. Om te ontdekken wat zich allemaal onder de oppervlakte in jou afspeelt. Hoe jij met dingen omgaat en hoe je erop reageert. En om te ervaren of en hoe je de verbinding en interactie met anderen aangaat. Om te onderzoeken wat iets voor je betekent en wat het met je doet. Een wandelretraite is een heel mooie manier om in alle rust te reflecteren en misschien wel andere keuzes of nieuwe besluiten te nemen. 

Hoe ziet de wandelretraite eruit, wat kun je verwachten? 

De wandelretraite in Marokko is vanaf aankomst in Marokko geheel verzorgd. We trekken rond en kamperen midden in de vrije, ongerepte natuur van het berglandschap. Dit betekent dat we back-to-basic gaan. Tegelijkertijd worden we omringd door de attente en kundige zorgzaamheid van de ervaren Berber begeleiders. 

De reis is een retraite zonder strak ingevuld programma. Het enige dat vaststaat is dat we elke dag ontbijten, wandelen, lunchen, rusten, wandelen, dineren en slapen. En dit alles in een ontspannen ritme, waarin iedereen tot z’n recht komt. 

Letterlijk en figuurlijk een ontdekkingsreis

Gedurende de reis werken we met een aantal thema’s, zoals controle, contact, stilte en zelfzorg. Colinda reikt je handvatten en tools aan om je te laten ervaren wat het onderwerp met je doet, Tijdens de wandeling kun je dit voor jezelf verder onderzoeken. 

Daarnaast is er tijdens de wandeling/reis ook volop ruimte om dat wat zich aandient, dat wat jou raakt, bezighoudt of opvalt, individueel te bespreken als je daar behoefte aan hebt. 

Op deze manier wordt de wandelretraite letterlijk en figuurlijk een ontdekkingsreis. 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd, wil je mee? Je bent van harte welkom! Neem hiervoor contact op met Colinda Mans via 06-43298339 (bellen of appen) of per mail via info@colindamans.nl. Of met Lia Smits van Ontspannen Wandelreizen op 06-28148194 of via info@ontspannenwandelreizen.nl. We starten dan met een telefonische kennismaking. 

Specifieke informatie over de reis vind je op de website van Ontspannen Wandelreizen

Wat eerdere deelnemers erover zeggen:

Ik was op zoek naar een reis waar wandelen met een stukje bewustwording en stilte werd gecombineerd. Ik wilde namelijk niet alleen wandelen en bewegen, maar ook terug naar mezelf en de vele gedachten die ik had loslaten. 
Omdat met aandacht naar binnen keren, je binnenwereld onderzoeken, het thema en dus onderdeel van de reis is, had ik hier zelf ook aandacht voor en kon ik er niet bij weg. Iets wat ik soms wel geneigd ben om te doen. Dit heeft mij echt geholpen.
Door het ‘back to basic’ principe heb ik geleerd me vrijer te voelen en minder waarde te hechten aan bepaalde zaken. Ik heb (weer) leren relativeren en kind kunnen zijn. Ik heb mogen voelen waar ik heel blij van werd! Dit alles geeft me vertrouwen bij het maken van mijn keuzes. Het was voor mij echt een heel mooie ervaring die me verrijkt heeft en ik ga zeker vaker even stil staan! 

xx—xx—xx—xx—xx—xx—xx

Ik ben met deze wandelretraite meegegaan omdat ik eens echt in stilte bij mezelf wilde komen en met mezelf bezig zijn en uit de rol van zorgverlener te blijven. Tijdens de reis besefte ik mij hoe moeilijk ik dit soms vind. 
Daar in Marokko ben je even helemaal los van alles en helemaal op jezelf. Zo kon ik echt tot mezelf komen. Ik heb mogen ervaren hoe het is om gedragen te worden, dat alles er mag zijn en geleerd dat ik mijn eigen keuzes mag maken en hulp te vragen als ik dat nodig heb. De retraite heeft me diepe rust gegeven en me geholpen met het accepteren van mijn eigen ongeschreven wijsheid. 
Ik ga vanaf nu nog meer naar mijn eigen gevoel luisteren en van daaruit mijn keuzes maken! 

Meer informatie? Weten of het ook iets voor jou is? 
Neem gerust contact op! Bel (o6 4329 8339) of mail me (info@colindamans.nl

Ken je iemand voor wie dit interessant is? Deel gerust!