Houden van jezelf, goed voor jezelf zorgen…
Uitspraken die we zo’n beetje overal wel tegenkomen. Zo vaak, dat je er bijna geïrriteerd van kunt raken. Bijna, want ondanks dat we ze te pas en te onpas horen, ondanks dat ze ons irriteren, weten we ook wel dat ze van belang zijn. Dat ze aan de basis staan van een rustiger, gelukkiger en evenwichtiger leven. Van een leven vanuit jezelf, van een authentiek leven.

Maar hoewel we ze regelmatig lezen, is het daarmee nog niet meteen gedaan. Want hoe doe je dat dan, van jezelf houden? Dat goed voor jezelf zorgen?
Natuurlijk, voldoende bewegen en gezond eten, goed voor je lijf zorgen, zijn goede en belangrijke stappen daarin. En die lukken vaak ook wel. Dat kun je op basis van wilskracht en moeten nog wel voor elkaar krijgen. Omdat je weet dat het goed voor je is. Of omdat je het gewoon leuk en belangrijk vind.

Maar er is meer. Het goed voor jezelf zorgen zit ‘m ook ergens anders in. Namelijk in het jezelf serieus nemen en goed naar jezelf luisteren. Voor mij was dat niet zo vanzelfsprekend en vooral makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had geen idee hoe ik dat moest doen.
Heb jij dit ook? Dat je gewoon niet zo goed weet hoe je dit voor elkaar krijgt? Dan heb ik een handige, eenvoudige, maar vooral doeltreffende tip voor je: gebruik een spiegel!

Door alleen in je hoofd te blijven, kun je jezelf nog steeds van alles wijsmaken. Daar heeft je innerlijke criticus het heel eenvoudig en snel voor het zeggen. Soms zelfs nog voor je het in de gaten hebt. Maar wanneer je jezelf aan gaat kijken, wordt het ineens anders. Dan staat er ineens iemand voor je. En die kun je niet zomaar even negeren of wat wijs maken. Dan ben je zelf ineens aanwezig en zie je je gezicht. Dan zie en voel je de effecten van de woorden. Dan komen ze anders binnen.

En om dan een mooie eerste stap in het goed voor jezelf zorgen te zetten, probeer dit dan eens:

  • Kijk jezelf rustig aan in de spiegel.
    Nee, niet meteen kijken naar alle dingen die je niet goed vind! Nee, gewoon jezelf aankijken. Niet meer, niet minder. In stilte. Zonder oordelen.
  • En blijf zo maar even een tijdje naar jezelf kijken. Alleen maar jezelf in de ogen kijken.
    Lastig? Dat kan het zeker zijn. Zeker bij een eerste keer. Maar blijf het volhouden! Blijf jezelf aankijken. En blijf daar bewust bij. Houd je gedachten (lees: oordelen) in de gaten. Zorg dat ze weg blijven. Komt er toch een? Word je daar dan bewust van. Ga er niet op in, maar laat ‘m gaan en breng je focus weer terug naar je ogen in de spiegel.
  • Als het dan rustig is geworden – en dat kan soms best even duren hoor 😉 – stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Wat heb jij nu nodig?’
  • En luister dan rustig naar het antwoord dat in je opkomt. Hoor wat je jezelf te zeggen hebt. En handel daarnaar!

Zo neem je jezelf serieus! En dat is een heel belangrijke sleutel voor goed zorgen voor jezelf, voor houden van jezelf.

Het kan zijn dat het niet meteen lukt. Geeft niets! Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd en fietsen leerde je ook niet ‘overnight’. Dus verwacht dan ook niet van jezelf dat je dit zomaar even doet als je het niet gewend bent om naar jezelf te kijken of luisteren. Ga jezelf niet dwingen. Lukt het niet, laat het dan rusten en probeer het de volgende dag gewoon nog eens.
Ook kun je variëren in de vragen die je jezelf stelt. Wat dacht je van ‘Wat wil je?’, ‘Waar word je blij van?’ of ‘ Waar loop je tegenaan?’ Je hebt zelf vast ook wel een paar vragen die je nu te binnen schieten.

Ik ben benieuwd wat het met je doet en hoor het graag van je!

Eén gedachte over “Houden van jezelf”

Reacties zijn gesloten.