Hoewel je wellicht anders zou denken, heeft niet iedereen geleerd trots op zichzelf te zijn. Ben jij ook eerder streng voor jezelf dan trots op jezelf? Dan is het hoog tijd dit te veranderen! Waarom? Omdat trost zijn op jezelf helpt in het vergroten van je zelfvertrouwen.

Maar trost op jezelf zijn, kan dat wel? Mag dat wel? Absoluut! We zijn het niet gewend, want ‘je moet niet naast je schoenen gaan lopen’, maar het is zeker belangrijk en kan geen kwaad. Je doet er immers niemand pijn mee! Je versterkt alleen je zelfvertrouwen en daarmee jezelf. En daar is niets mis mee. Sterker nog, dat is belangrijk. Vooral als er in jou een heel sterke interne criticus zit. Daar mag je best een ‘cheerleader’ tegenover zetten!

3 manieren om trotst op jezelf te zijn

  1. Schrijf elke avond voordat je gaat slapen minimaal drie dingen op waar je trots op bent.
  2. Kijk jezelf in stilte een tijdje in de spiegel aan. En vertel dan hardop tegen jezelf dat je trots op jezelf bent. Zeg bijvoorbeeld letterlijk: “ik ben trots op jou” terwijl je jezelf recht in de ogen aankijkt. En voel maar ens goed wat dit met je doet!
  3. Vertel aan je goede vriend(in), ouders, broer(s), zus(sen), collega, leidinggevende, mentor, etc. waar je trots op bent. En vertel daarbij ook waarom je daar trost op bent.

Zelf deed ik dit soort dingen voorheen ook nooit. Trots op mezelf zijn kwam niet in me op. Ik was (en ben soms nog) ontzettend streng voor mezelf. Ik ben niet snel tevreden over mezelf en over wat ik doe en hoe ik het doe. Het kan altijd beter, mooier, netter, sneller, of wat dan ook. Niet snel is het goed genoeg. Dus trots op mezelf? Nee, dat kwam niet in me op. Ik wist niet eens dat dit een optie was. Maar tegenwoordig doe ik het regelmatig. Vooral dat in de spiegel kijken en tegen mezelf zeggen dat ik trots op mezelf ben. Als ik bijvoorbeeld iets gedaan heb waar ik blij of tevreden over ben. En dat doet dan zoveel met me! Ik voel dan overal positieve en vrolijke kriebels in m’n buik. Ik word er echt heel blij van en het motiveert me enorm. Want dat gevoel, dat wil ik wel vaker voelen!
In het begin vond ik het een beetje vreemd om te doen. Wat zou een ander hier wel niet van denken… maar sinds ik die gedachte overboord heb gegooid, geniet ik er volop van en doe ik het dus regelmatig. En ik kan je van harte aanbevelen het ook eens te proberen! Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Misschien heb je nog wel andere manieren om uiting te geven aan trots op jezelf zijn. Deel je deze dan in de reacties? Zo kunnen wel elkaar helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *