Tijdens mijn opleiding een paar jaar geleden zei een van de begeleiders dat hij kennis wilde maken met de heks in mij. Dat was wel even een dingetje kan ik je zeggen. Want die heks, daar wilde ik niets van weten. Die wilde ik liever niet zien. Laat staan kennis mee maken. Liever geloofde ik in het sprookje dat ik een heel lief meisje was. En eigenlijk, heel stiekem, was ik ook wel bang voor die heks. Want ik kende haar eigenlijk niet echt.

Hoe zou ze eruit zien? Hoe zou ze doen? Zou ze krijsen en schreeuwen? Of slechte dingen doen? Ik was vooral bang voor de heks, om wie ze zou kunnen zijn. Bang voor dat wat ik niet kende en de eventueel mogelijke gevolgen. Ik besefte dat dit in de categorie ‘rampscenario’s bedenken’ thuishoorde. Iets waar ik jarenlang heel erg goed in was. Van te voren al helemaal bedenken hoe het zou kunnen zijn, wat er allemaal mis zou kunnen gaan en wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Vanaf dat moment begreep ik dat er maar één ding op zat, namelijk de heks in mij ontmoeten.

Dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je niet weet waar je naar moet zoeken, hoe weet je dan wanneer je het gevonden hebt? Ik had geen idee waar ik moest beginnen.
Ondertussen ging de tijd gewoon door. Een drukke tijd voor mij. Ik woonde sinds een tijdje alleen en waar ik dat in het begin vreselijk moeilijk vond, genoot ik nu volop. Van alle leuke dingen en gezellige afspraken die op m’n pad kwamen. En dat allemaal naast de dagelijkse bezigheden als werken, mijn opleiding en mijn huishouden op orde houden. Een pittige periode, want ik was nauwelijks nog thuis. Ik was zo vaak weg en deed zoveel, dat ik uiteindelijk moe werd van mezelf.

Zo moe, dat ik er op een bepaald moment genoeg van had. Zo kon het niet langer. Ik moest keuzes gaan maken, want alles doen lukte gewoonweg niet. Hoe goed ik mijn best ook deed. Ik schrapte allerlei uitjes en afspraken en keerde terug naar diegenen en datgene wat echt belangrijk voor mij was. Dit betekende ook dat ik een aantal contacten verloor. Iets wat ik vreselijk vond, maar het kon echt niet anders. Als ik alles zou blijven doen, met iedereen zo vaak zou blijven afspreken, richtte ik mezelf te gronde. En dat kon natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.

En ineens begreep ik het! Mijn heks! Mijn heks is degene in mij die alleen maar aan zichzelf denkt. Die geen tijd en ruimte voor anderen heeft. Die haar eigen weg volgt en daarbij geen rekening houdt met anderen. Slechter dan dat kan ik in mijn eigen ogen niet worden. Zo hoort het immers niet! Jaren en jaren geloofde ik dat als ik zo zou handelen, als ik mezelf op de eerste plek zou zetten, en ik minder tijd en aandacht voor anderen had, ik niet meer ok zou zijn. Dat niemand mij meer aardig zou vinden. Dat ik dan niet langer dat lieve meisje zou zijn. En dat was mijn grootste angst.

Zonder het in de gaten te hebben, had ik dus zomaar ineens kennis gemaakt met mijn heks. Ik had haar gevonden. En heel eerlijk? Ik ben blij dat ik haar heb leren kennen. Zo slecht is ze nog niet. Ze is de nodige tegenhanger van het brave meisje in mij dat alleen maar lief wil zijn en alles voor een ander over heeft. De heks is nodig om daarin wat balans aan te brengen. Om mezelf wat extra ruimte te geven. Om mezelf ook belangrijk te vinden. Dus zo af en toe, als het nodig is, schuif ik de heks in mij wat meer naar voren. Ter bescherming van mezelf.

En jij? Heb jij ook een heks in jou? Heb jij haar al ontmoet? Hoe ziet ze eruit? Waar staat ze voor bij jou? En kun je ruimte voor haar maken? Of ben je net als ik was ook wat bang? Voor wat je mogelijk tegen zou kunnen komen? Of omdat je graag de lieve vrede bewaart en je daarom niet alle kanten van jezelf durft of kunt laten zien?

Weet dan dat je hierin niet de enige bent en dat je hier aan kunt werken. Dat het juist goed is om ook deze kant van jezelf te ontdekken en in te zetten. En dat hoef je niet alleen te doen. Ik help je er graag bij. Wil je weten wat ik voor je kan doen? Neem dan contact met mij op voor het maken van een gratis en vrijblijvende afspraak! Je kunt me bereiken via e-mail: info@colindamans.nl of bellen: 06 4329 8339

 

Eén gedachte over “De ontmoeting met de heks”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *