Vandaag is het de Dag van het zelfvertrouwen. Een dag om iedereen die weleens kampt met weinig zelfvertrouwen of onzekerheid een hart onder de riem te steken. En daar hebben meer mensen last van dan je in eerste instantie wellicht zou denken. Maar we praten er zo weinig over. We verstoppen het liever. Terwijl zelfvertrouwen zo belangrijk is en iets is waar iedereen recht op heeft!

Zelfvertrouwen… een bijzonder woord. Het wordt zo vaak gebruikt, maar blijft even zo vaak ongrijpbaar… Want wat is dat nu eigenlijk, zelfvertrouwen? En wat doet het? En kun je het aanpassen?

Wat is zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, het woord zegt het al, is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Een goede dosis zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je beter in je vel zit, minder onzeker bent, een gelukkiger leven kunt leiden, makkelijker vriendschappen kunt sluiten en onderhouden en beter in de maatschappij kunt staan. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat je er minder medische problemen door ervaart. Het ontwikkelen van en werken aan je zelfvertrouwen is dus belangrijk!

En dat is het mooie, je kunt er inderdaad aan werken. Als je merkt dat je weinig zelfvertrouwen hebt, dan kun je ervoor zorgen dat dit groter gaat worden. Ongeacht je leeftijd! Eerder schreef ik hier ook al eens over.

Belangrijke basis voor zelfvertrouwen

Een belangrijke basis voor het vergroten van je zelfvertrouwen is dat je op jezelf moet kunnen vertrouwen. Maar hoe kun je dat, als je jezelf steeds weer laat vallen? Als je naar jezelf toe niet eerlijk bent, of niet kunt of durft te zijn? Als je niet alles kan of mag zeggen of denken? Als je je gevoelens en emoties verstopt? Als je je eigen wensen, verlangens, grenzen steeds maar weer negeert? Of niet eens kent? Hoe kun je jezelf dan vertrouwen?

Daarom is het van belang jezelf goed te kennen. Om te weten wat je belangrijk vindt en wat niet. Wat je fijn vind en wat niet. Waar je blij van wordt, verdrietig, boos en bang van wordt, en waarom. Dit is belangrijk omdat je er dan rekening mee kunt houden. Zodat je jezelf hierin serieus kunt nemen en voor jezelf kunt zorgen. Want dan kun je op jezelf vertrouwen en voor jezelf gaan staan. En dat maakt je sterker, evenwichtiger en minder beïnvloedbaar van buitenaf. Je laat je dan niet zomaar meer van de wijs brengen. Je gaat voelen dat jouw eigen kracht niet meer van de ander afhangt. En hoe meer jij jouw zelfvertrouwen voedt, hoe sterker je wordt.

Rondjes, vierkantjes en driehoekjes

Laat ik het eens aan de hand van een voorbeeld proberen te omschrijven. Als beeld gebruik ik de vormenbox die kinderen vaak krijgen als ze nog klein zijn. Je kent ze wel, zo’n box met openingen en blokjes in de vorm van rondjes, vierkantjes en driehoekjes.

Stel nu dat jij zo’n rond vormpje bent. Maar… je weet niet dat je een rondje bent en je kent je eigen kwaliteiten daardoor ook niet. Die kun je dan ook niet goed benutten. Je leven kabbelt op deze manier voorbij. Op een dag ontmoet je een driehoekje. Dat driehoekje is heel blij en gelukkig en dat werkt aanstekelijk. Dat wil jij ook. Jij wordt heel enthousiast van dat driehoekje en je probeert zoveel mogelijk hetzelfde te doen en zijn als dat driehoekje. Dan gaat dat driehoekje door de driehoekige opening. Jij wilt er achteraan, want je ziet hoe blij dat driehoekje is. Je probeert wat je kan, doet enorm je best. Je zet al je energie in om maar door die opening te komen, maar zelfs met de beste wil van de wereld lukt het je niet. Dat proberen aan te passen vraagt enorm veel van je, je kunt er zelfs compleet uitgeput van raken. Daarnaast kan het ook een heel naar gevoel opleveren. Een gevoel van ‘ik ben niet ok’. Je gaat de oorzaak van het niet passen bij jezelf zoeken. Je doet het vast niet goed, je bent vast niet goed. Want.. het driehoekje kan het toch ook? Waarom ik dan niet?
Maar ja… jij bent nu eenmaal geen driehoekje. Jij bent een rondje. En die passen niet door de driehoekige opening. Alleen… omdat jij niet weet dat je een rondje bent, heb je dat niet zo goed door. Je blijft met een knagend gevoel, of misschien zelfs wel verdrietig of ongelukkig achter.
En dan komt er een vierkantje. Een gelukkig vierkantje. En je raadt het al… de geschiedenis herhaalt zich…

Als jij van jezelf geweten had dat je een rondje was, dan had je je niet zo laten verleiden door het driehoekje en het vierkantje. Dan had je jezelf niet in allerlei bochten gewrongen om maar te proberen door die openingen te kunnen gaan. Vanuit de zekere wetenschap dat je een rondje bent, was dat totaal niet in je opgekomen. En als je je dan ook nog eens bewust was geweest van alle kwaliteiten van jou als rondje, had je je ook niet zo laten verblinden door het geluk van het driehoekje en het vierkantje.

Tip

Mijn tip daarom aan jou, als het gaat over het vergroten van je zelfvertrouwen: zorg dat je jezelf zo goed mogelijk leert kennen. Onderzoek jezelf compleet. Op alle vlakken. En leer jezelf volledig te accepteren. De zonnige kanten, je kwaliteiten, maar ook de schaduwkanten, je eigenaardigheden. Want ook die hebben we allemaal. Niemand is perfect. Maar is dat nu niet juist wat de wereld zo mooi, kleurrijk en interssant maakt?

Ik wens je een interessante ontdekkingsreis en vooral veel zelfvertrouwen!

Maak er een mooie dag van vandaag!

PS: merk je dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij het vergroten van je zelfvertrouwen of het jezelf beter leren kennen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik ben er graag voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *