Jaren geleden, bij een commerciële verkooptraining, werd ik geconfronteerd met onderstaand kwadrant. En ik zeg met opzet ‘geconfronteerd’, want dat was het zeker.

Door alleen al naar de omschrijving van de vier verschillende vensters te kijken, voelde ik het direct… er is iets aan de hand, er is iets niet ok. Ik kon het niet onder woorden brengen, maar het gevoel was zo duidelijk, dat ik toen alleen nog maar kon huilen.
Het werd me teveel. Want in een klap werd me heel duidelijk hoe ik in mijn leven stond en hoeveel pijn me dat deed. Ik besefte dat ik in het vakje ‘ik ben niet ok, jij bent ok’ zat. Dat ik me minder voelde dan een ander, dan alle anderen. Dat ik iedereen beter vond dan ikzelf. En dat ik mezelf altijd aanpaste aan anderen, om toch maar ok te zijn.

Nu, jaren later, weet ik dat dit het kwadrant ‘Venster op de wereld’ uit de Transactionele Analyse is. En omdat het mij zo heeft geraakt, deel ik een uitgebreide versie graag met je. Zodat jij voor jezelf ook kunt bepalen waar jij staat en hoe dat voor je voelt. En om je te laten weten dat, als je je er niet goed bij voelt, je er iets aan kunt doen. Juist het inzicht zorgt voor bewegingsruimte en maakt dat je kunt zoeken naar een oplossing.

Als je je bijvoorbeeld net zoals ik, jarenlang hebt aangepast, stukjes van jezelf weggestopt of opgegeven hebt, ten goede van een ander, maar ten koste van jezelf, dan is het natuurlijk niet gek dat je jezelf terugvindt in het hokje ‘ik niet ok, jij ok,’. Voor mij was het zo pijnlijk, omdat het ook iets vertelde over mijn zelfvertrouwen. Namelijk dat ik er niet zoveel van had. En dat wilde ik anders. Maar hoe vergroot je nu je zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen, het woord zegt het al, is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Voor zelfvertrouwen moet je op jezelf kunnen vertrouwen. Maar hoe kun je dat, als je jezelf steeds weer laat vallen? Als je naar jezelf toe niet eerlijk bent, of niet kunt of durft te zijn? Als je niet alles mag zeggen of denken? Als je je gevoelens en emoties verstopt? Als je je eigen wensen, verlangens, grenzen steeds maar weer negeert? Of niet eens kent?
Hoe kun je jezelf dan vertrouwen?
Als een ander zo met jou zou omgaan, zou je die ook niet vertrouwen, toch? Dus waarom jezelf dan wel?

Om op jezelf te kunnen vertrouwen is het van belang jezelf goed te kennen. Om te weten wat je belangrijk vindt en wat niet. Wat je fijn vind en wat niet. Waar je blij van wordt, verdrietig, boos en bang van wordt. Dit is belangrijk omdat je er dan rekening mee kunt houden. Zodat je jezelf serieus neemt en van jezelf op aan kunt. Hierdoor ga je sterker in je eigen schoenen staan. Je gaat keuzes maken die goed voor jou zijn en echt bij je passen. Door meer en meer zelfvertrouwen groeit je kracht en het gevoel ‘ik ben ok’.

Hoe meer jij jouw zelfvertrouwen voedt, hoe beter het gevoel ‘ik ben ok’ bij je blijft. En jij je niet zomaar meer van de wijs laat brengen. Je gaat voelen dat jouw eigen kracht niet van de ander afhangt.

Weet jij inmiddels hoe het voor jou is? Vanuit welk venster kijk jij naar de wereld? En hoe voelt dat voor jou? Wat roept het in je op?

Wil je hier samen verder naar kijken en mee aan de slag? Dat kan natuurlijk! Bel of mail me dan gerust voor een vrijblijvende kennismakingsafspraak!

2 gedachten over “Zelfvertrouwen – Ik ok!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *