Vandaag, 17 juli, is het Wereld Emoji Dag. 

Emoji’s, je kent ze wel, de smileys en pictogrammen die je in vele berichten tegenkomt. 😉

Ze worden vaak gebruikt om de teksten aan te vullen, kleur te geven en om emoties toe te voegen. Geschreven woorden kunnen namelijk niet altijd precies datgene overbrengen wat je graag wilt. Dit omdat een groot deel van de inhoudelijk boodschap overgebracht wordt door intonatie en non-verbale signalen en dat is nu precies wat je mist in alleen woorden. 

Toch bestaat de kans dat de betekenis van de emoji niet goed overkomt. En dat kan tot hilarische situaties leiden, maar soms ook tot pijnlijke, terwijl dat niet de intentie van de zender is. Deze misverstanden worden meestal veroorzaakt door onze eigen invulling, door onze eigen vertaling die we eraan geven. Die betekenis wordt bepaald vanuit onze eigen context. Vanuit ons eigen leven, onze eigen ervaringen, etc. En die verschillen nu eenmaal van de ander. 

En net als in de digitale wereld, gebeurd dit ook in het gewone leven. Ook daarin worden emoties en gevoelens soms verkeerd vertaald, met alle gevolgen van dien. Belangrijk is dus om er niet zomaar vanuit te gaan dat je wel weet wat de ander bedoeld. Dat je dus niet invult en in plaats daarvan navraagt wat de ander eigenlijk wil zeggen. Dit geldt eigenlijk altijd, dus ook bij een positieve boodschap, maar zeker als je pijnlijk geraakt bent. Je geraaktheid zegt namelijk vooral iets over jezelf. 

Ben je geraakt, maak dat bespreekbaar en vraag na. Ga er niet zomaar vanuit dat de ander als bedoeling had om jou te kwetsen. Hiervoor is het belangrijk dat je eerst je eigen gevoelens en hun betekenis leert kennen. Want pas als je weet dát je geraakt bent en ook weet waarom, kun je het onder woorden brengen en is er een open en eerlijk gesprek over mogelijk. En dat kan ook over de betekenis van de emoji’s! 

Emoji’s kunnen overigens ook juist een heel goed handvat zijn om je eigen gevoelens en hun betekenis te leren kennen. Juist als je het lastig vind om dat wat je voelt onder woorden te brengen, kunnen emoji’s je helpen om te laten zien wat er in je om gaat. Kies de emoji die voor jou het best weergeeft wat je voelt, laat deze aan de ander zien en ga hierover in gesprek. Wat betekent de emoji voor de ander? Wat roept de emoji bij de ander op? En is dat dan ook wat jij bedoelde te zeggen? Of juist niet? Op die manier komt het gesprek over je gevoelens vanzelf op gang en kun je woorden geven aan je gevoelens. 

Worstel jij regelmatig met je gevoelens en hun betekenis? Of ben je vaak pijnlijk geraakt? En wil je daar mee aan de slag? Neem dan gerust contact op. Ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *