Tranen welden op in haar ogen. Wouw, dat deed pijn. Tijden had ze erom heen gedraaid. Maar nu had ze de vragenlijst toch ingevuld. En ze had veel vragen met ja beantwoord. Ze herkende zich in veel. En dat op zich was al pijnlijk. De herkenning was niet bepaald een feest te noemen. Maar het besef dat degenen die zo belangrijk voor haar waren, die zo dichtbij haar stonden, haar ouders, die zij door en door vertrouwde, dat juist zij degenen waren die haar het meest pijn hebben gedaan, dat was misschien nog wel het meest pijnlijke besef. Dat haar ouders haar dit ‘aangedaan’ hadden. Dat ze dus ‘slachtoffer’ was. Dat wilde ze niet. En ze wilde ook niet gaan vinger wijzen. Ze wilde haar ouders niet de schuld geven. Zij hebben altijd gedaan wat ze konden, met de beste bedoelingen. Ze wilde hen dus niets verwijten. 

En weet je, dat hoeft ook niet. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je beseft hoe de situatie toen was (en misschien nog wel is). En dat jij, toen, een manier hebt gekozen om ermee om te gaan. Dat je een strategie hebt gekozen, een beschermingsmechanisme hebt gecreëerd, waarmee je de pijn toen niet hoefde te voelen. Dat je een masker hebt opgezet. 

Het gaat dus niet om schuld zoeken. Het gaat om inzien wat er was en over accepteren dat het er was. Ook gaat het over hoe jij ermee om bent gegaan. Welk antwoord jij destijds, waarschijnlijk onbewust en in stilte, hebt gegeven op dat wat er was of, in het geval van emotionele verwaarlozing, juist niet was. En beseffen dat dit mechanisme nu nog steeds in werking is. Dat je de gekozen strategie waarschijnlijk nog steeds hanteert, maar dat deze je nu juist beperkt, tegen werkt en soms zelfs vast laat lopen. Ooit was het je beste keuze, maar nu? 

Als je het op deze manier kunt bekijken, ontstaat er ruimte. Ruimte om er anders mee om te gaan. Dan ga je beseffen dat je het ook anders kunt doen. Dat je het anders mag doen, op jouw manier. Jij bent degene die in staat is om je eigen leven te veranderen. Jij hebt zelf de kracht, de wijsheid en de macht in je om de situatie te veranderen. Je bent veel sterker dan je zelf inschat. Kijk maar eens hoe ver je al gekomen bent. Kijk maar eens waar je nu al staat. En dat terwijl je onbewust dus tegengewerkt bent. Hoe krachtig is dat! Nu is het tijd om die kracht om te zetten in iets dat veel krachtiger en tegelijk veel zachter is, namelijk in liefde voor jezelf! 

Merk je ook dat er iets is dat je steeds maar weer belemmert? Vind je het lastig om zachter voor jezelf te zijn? Wil je onderzoeken of er bij jou wellicht ook nog een oude strategie actief is die je nu in de weg zit?

Of weet je dat je leeft vanuit een beschermingsmechanisme dat je nu juist belemmert? En voel je dat het tijd is om een andere strategie te kiezen? Om te gaan leven vanuit jezelf? Bel (06-43298339) of mail me dan gerust om te informeren naar de mogelijkheden.

Je bent het meer dan waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *