Nog heel even en dan is het jaar weer voorbij. Een tijd waarin het min of meer traditioneel is om terug te kijken. Voor jou ook? En als je dan terug kijkt, hoe kijk je dan terug? En wat laat je dan allemaal de revue passeren? Kijk je dan naar alle dingen die fout zijn gegaan, die je anders of beter had moeten doen? Of kijk je juist terug naar dat wat goed is gegaan, waarvan je hebt genoten of geleerd? 

Het is zo makkelijk en soms ook vanzelfsprekend om terug te kijken en alle ‘fouten’ en verbeterpunten op te noemen. Maar daar wordt je ook niet echt blij van, of wel? Mij lijkt het daarom juist zinvol te kijken naar de positieve kanten. Naar datgene wat jou een geluksgevoel heeft gebracht, wat jou plezier heeft gedaan en vreugde heeft opgeleverd. Of naar datgene waar je trots op bent. Wat je hebt bereikt of wat je succes heeft gebracht. Of dat wat je toch maar gedaan hebt, ook al had je dat aan het begin van het jaar misschien helemaal niet bedacht of verwacht. De gekke dingen waar je zomaar ingesprongen bent, of juist de weloverwogen. De mooie, bijzondere, leuke, lieve mensen die je hebt ontmoet hebt. Van wie je hebt geleerd, wiens verhaal je hebt mogen horen en waar jij je door hebt kunnen laten inspireren. De ervaringen waarvoor je dankbaar bent. Kortom, alles wat je het gevoel gaf ‘daar wil ik meer van’. 

Ben je je daar bewust van geweest? Van dat gevoel? En hoe was dat om dat te ervaren? 

Deze tijd van het jaar leent zich ook prima om vooruit te kijken, naar het komende nieuwe jaar. Het nieuwe boek met nog ongeschreven bladzijden. Hoe zou het zijn om zelf de schrijver van jouw boek te worden? Hoe zou het zijn om de lege pagina’s niet alleen maar te laten vullen met al wat je overkomt, maar juist zelf de regie te hebben en de pen ter hand te nemen? Om jouw eigen verhaal te schrijven? 

Laat het gevoel ‘daar wil ik meer van’ in het nieuwe jaar dan eens je kompas zijn. Laat het je richting geven. De lijn van je verhaal bepalen. En stel je dan eens voor hoe je aan het einde van het volgende jaar terug kijkt! Met nog meer plezier, nog meer vreugde en dankbaarheid. Vol positieve gevoelens! Dat is wat ik je wens voor het nieuwe jaar! Dat je kunt leven vanuit je eigen gevoel, dat je je eigen weg kunt gaan. Dat je kunt leven vanuit jezelf! 

Merk je dat dit je nog niet zo makkelijk af gaat? Wees dan niet getreurd… je bent heus de enige niet! Maar ga niet bij de pakken neerzitten. Neem je voor om het komende jaar tot jouw jaar te maken. En laat het niet alleen bij voornemens, ga er ook daadwerkelijk mee aan de slag.

Ga onderzoeken en ervaren wat jou gelukkig maakt, waar jij blij van wordt en zorg dat je jouw jaar hier zoveel mogelijk mee vult. Maak jezelf en jezelf ontdekken tot missie van volgend jaar! 

Hier zijn legio mogelijkheden voor. Ook ik heb er een paar voor je, bijvoorbeeld coaching, workshops en trainingen. Wat dacht je van de volgende workshops:

  • Ontdek je innerlijk kompas
  • Mindfulness – de basis  
  • Prioriteren kun je leren / Durf te kiezen
  • Ik ok? Ja! Ik ok! 
  • Wat drijft jou? 
  • Vergroot je zelfbewustzijn
  • Schaduwwerk 

En nieuw voor het komende jaar: de tweedaagse training ‘Terug naar je oorsprong’. Hierover vertel ik je een volgende keer graag meer! 

Ik wens je een prachtige jaarwisseling! 

PS: Wil je jouw terugblik volgend jaar een extra dimensie geven? Denk dan eens aan de volgende twee mogelijkheden: 

  • Schrijf al wat je het komende jaar wilt doen, bereiken, zien, beleven, etc. op briefjes. Breng al je wensen, dromen en verlangens onder woorden en schrijf ze op. Verzamel al deze briefjes in een mooie pot en zet deze ergens in het zicht in je huis. Bijvoorbeeld in je woonkamer, slaapkamer, of werkkamer. Haal volgend jaar rond deze tijd de briefjes er een voor een uit om te kijken wat je hiervan hebt waargemaakt, wat uitgekomen is. Laat je positief verrassen! 
  • Of werk juist andersom. Begin met een lege pot en schrijf door het jaar heen van alles op een briefje. Alle grote, maar ook kleine dingen die je meemaakt. Iets wat je raakt, wat leuk, lief, bijzonder, speciaal, grappig, etc. is, of een succes dat je hebt behaald, iets waar je trots op bent, of dankbaar voor bent, of wat de moeite waard is om te onthouden. Vouw het briefje dicht en stop het in de pot. Aan het eind van het jaar haal je alle briefjes uit de pot en lees je ze een voor een. Wat zul je een bijzondere terugblik hebben! 

PPS: Wil je meer weten over de workshops? Kijk dan eens bij workshops en trainingen op deze website of bel of mail me! Ik vertel je er uiteraard graag meer over! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *