Het is een bijzondere tijd op dit moment, door alle effecten van het Coronavirus en de noodzakelijke maatregelen. Allemaal krijgen we ermee te maken, soms op heel verschillende manieren. Hierdoor kan het soms ervaren worden als een uitdagende tijd. En dat is niet zo gek.

Alle houvast, alle zekerheden, patronen en gewoontes, ze staan allemaal te wiebelen. Ze worden behoorlijk door elkaar geschud en dat ondermijnt je gevoel van (zelf)vertrouwen. Er wordt gemorreld aan de basis van je bestaan. Je ervaart niet meer de steun die je anders zo goed kon voelen. Iets waar je je overigens nu pas, nu het er even niet meer is, echt goed van bewust wordt. Dat je daar zo op vertrouwde. Dat je daar zo aan gewend was.

En juist nu, in deze onzekere tijden, die als heel stressvol ervaren kunnen worden, komen oude soms pijnlijke en ineffectieve patronen opeens weer bovendrijven. Ook als je dacht dat je daar allang klaar mee was. Stress is namelijk een trigger voor de oude overlevingspatronen die je ooit aangeleerd hebt. Je grijpt er naar terug, omdat je van toen weet dat dit de beste oplossing was. En dit kan soms heel onbewust gebeuren. Het nadeel van dit moment. Maar… tegelijkertijd ook het voordeel. Want juist nu komen deze overlevingspatronen zo duidelijk naar boven, zo dichtbij, dat je er heel goed mee kunt werken. Eigenlijk dus het perfecte moment om je demonen aan te pakken! Onderzoek ze, ervaar ze. Want juist op die manier kun je ze aanpakken en veranderen als je wilt. Zodat je er sterker van wordt. 

De situatie van nu kun je niet veranderen, maar de manier waarop je ermee om gaat wel. En als je daar nu mee aan de slag gaat, haal je een groot voordeel uit deze voor jou stressvolle tijd en kom je er vele malen sterker uit. Het kan bijdragen aan het herschrijven van je patronen. Op z’n minst wordt je je er veel meer van bewust. En wat je nu in deze tijd over jezelf en je overlevingsmechanismes leert, geeft je heel veel handvatten om het in andere (stressvolle) situaties veel sneller te herkennen en bewust te kiezen om het dan anders te doen. En hoe waardevol is dat?

Merk jij dat je heel veel druk of onrust ervaart? Dat je alle kanten uit geslingerd wordt? Neem dan even de tijd om stil te staan en jezelf in de spiegel aan te kijken. Onderzoek eens wat je bij jezelf kunt ontdekken:

  • Welke druk, onrust, angsten of onzekerheden merk je nu op? 
  • Herken je deze ook in je ‘normale’ leven? 
  • Hoe ‘deal’ je er dan mee? Stop je ze weg? Of overschreeuw je ze misschien?
  • Welke dingen doe je om ze maar niet te hoeven voelen/ervaren? Hoe ‘loop’ je er voor weg of met een grote boog omheen?

In de basis hebben wij als mensen twee belangrijke beweegredenen voor hoe wij reageren, namelijk het vervullen van een behoefte, of het vermijden van pijn. 

  • Dus vraag jezelf nu eens af, in hoe je nu omgaat met de huidige situatie, welke behoefte probeer je dan te vervullen of welke pijn probeer je te vermijden?
  • En welk verlangen zit er echt onder? 
  • Wat kun jij zelf doen om dit verlangen te vervullen?  

Je zult zien dat als jij je op je verlangen gaat richten, je bijna als vanzelf anders met de situatie om zult gaan.  

Merk je dat het te groot voor je is? Dat je er zelf niet uitkomt en het je niet lukt je eigen rust terug te vinden? Bel of mail me dan! Ik help je graag verder. 

En ook in deze tijd, als je liever niet de deur uit gaat of liever op afstand blijft, kan ik daarbij veel voor je betekenen. Ik kan bijvoorbeeld sessies doen via e-mail, videoverbinding, Whatsapp of telefoon. Soms wordt de fysieke afstand zelfs als extra positief ervaren.

Wil je ook in alle rust en vertrouwen werken aan jezelf en wil je dat eens telefonisch of digitaal onderzoeken en/of ervaren? Neem gerust contact met me op. Ik bespreek graag de mogelijkheden met je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *