Misschien een beetje vroeg, in ieder geval voor mezelf, maar voor sommigen wellicht wat laat, maar eigenlijk heb ik dit jaar nu wel afgeschreven. En daarmee bedoel ik niet dat dit een waardeloos jaar was, want ondanks Corona, of misschien wel juist dankzij Corona, is er is behoorlijk wat gebeurd wat tot leerzame momenten en interessante inzichten leidde. Ik bedoel meer dat ik de komende maand geen hoge verwachtingen meer heb of een hoge druk voel. Ik kijk alvast uit naar het nieuwe jaar dat voor de deur staat. Dat geldt voor mijn praktijk, maar zeker ook voor mij persoonlijk. Ook al komen er zeker nog mooie en waardevolle momenten de komende maand. 

Balans en wensenlijstje

Ik ben dus alvast bezig om de balans van dit jaar op te maken en een ‘plan’ of ook wel wensenlijstje, voor volgend jaar. Doe jij dat ook wel eens? Of leef je in het moment en laat je het leven je min of meer overkomen? 
Dat laatste kan ik overigens ook heel prima hoor, en dat is ook belangrijk. Om ontspannen te leven, om flexibel te blijven en mee te bewegen als dingen veranderen of anders lopen dan gedacht, om nieuwe ervaringen op te doen, etc. Maar wat vooruit kijken en plannen maken is ook fijn. Dat geeft je een beetje richting en een meer verbonden gevoel met je eigen leven, met jezelf. 

Haal alles uit het leven

Eigenlijk kan ik dus wel zeggen dat ik leef op basis van een combinatie van twee uitgangspunten, namelijk maak plannen alsof je het eeuwige leven hebt en leef alsof vandaag je laatste dag is. Op die manier haal ik voor mij alles uit het leven. 

En bij dat eerste, dat plannen maken, sta ik nu dus stil. Daarvoor begin ik eerst met terug kijken, het reflecteren. Wat vond ik het afgelopen jaar fijn en wil ik dus wel meer van? En wat juist niet en wil ik dus minder van? En die vragen stel ik op verschillende gebieden aan mezelf. Denk aan persoonlijk, gezondheid, werk, partner, gezin, familie, vrienden, financieel, ontwikkeling, vrije tijd, …
Daarna ga ik voor diezelfde gebieden vooruit kijken. Hoe zou ik dat het komende jaar willen? Welke dromen, wensen, verlangens en behoeftes heb ik op die gebieden en wat kan ik doen om dat voor elkaar krijgen?

Ik houd er wel van om zelf aan het roer van mijn leven te staan. Jij niet?

De meetlat

Op deze manier creëer ik voor mezelf een soort van prioriteitenlijstje, een meetlat waarlangs ik al mijn te maken keuzes kan leggen. Draagt iets bij aan het vervullen van een van de dromen, wensen, verlangens en behoeftes op een bepaald gebied? Dan zeg ik er ja tegen. Draagt het niets bij, of brengt het me er zelfs verder vanaf, dan zeg ik nee. 
Zo houd ik de touwtjes zelf in handen. En ik houd er eerlijk gezegd wel van om zelf aan het roer van mijn leven te staan. Jij niet? 

Een cadeau aan jezelf

Heb jij nu toevallig persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leiderschap, het vergroten van je zelfkennis, zelfliefde, of zelfvertrouwen of het verbeteren van je emotionele intelligentie of welzijn op je wensenlijstje voor volgend jaar staan, dan heb ik iets moois en interessants voor je: de tweedaagse training Terug naar je oorsprong op 22 en 23 januari. Een prachtige tweedaagse ontdekkingsreis. Wie ben je, waar kom je vandaan? Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? En wie wil je zijn? Daarop vind je in deze diepgaande en intensieve training het antwoord. Dat komt ten goede van jezelf en als bonus helpt het je ook nog eens in het verbeteren van je relaties. Zowel intieme, sociale als zakelijke. Een prachtig cadeau aan jezelf dus.

Nog meer geschenken

En omdat het jaar natuurlijk nog niet voorbij is, en we dus nog een maand hebben om wat moois van te maken, en omdat het een maand van geschenken is, geef ik in december diverse online meditaties en workshops. Denk aan Mindfulness – de basis, Prioriteren kun je leren/durf te kiezen, Ik ok? Ja! Ik ok!/werken aan je zelfvertrouwen, Schaduwwerk/ontdek je kracht. Meer informatie hierover volgt. Houd mijn website en sociale media in de gaten! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *