Stel je voor:
Je bent gezellig met een groep goede vrienden op stap. Uit eten.
Je zit in het restaurant, menukaart in de hand. Je tuurt naar de gerechten die erop staan. Stuk voor stuk loop je ze langs. Steeds maar weer lees je hoe ze omschreven staan.
Je kijkt eens om je heen. Iedereen kletst gezellig met elkaar. Maar jij doet niet mee. Je voelt je zenuwachtig. Gespannen zelfs. Onbewust en in gedachten verzonken bijt je op je lip. Tot het pijn doet. Dan wordt je je weer bewust van waar je bent en kijk je weer op de menukaart. Wat moet je nu toch bestellen? Je hebt werkelijk geen idee. Wat zullen de anderen bestellen? Wat mag het kosten? Is het raar als ik een voorgerecht neem? Of juist raar als ik het niet neem? En wat voor voorgerecht dan? Wat zullen ze denken als ik spareribs bestel? Dat is niet echt ladylike. Dus kan dat dan wel? Honderden vragen gaan in een rap tempo door je hoofd. En nog steeds weet je niet wat te kiezen.
Voorzichtig vraag je degene naast je eens. ‘Wat bestel jij?’ Je probeert ook van de anderen te weten te komen wat ze gaan bestellen.
Nog steeds weet je het niet.
En dan ineens staat daar de dame van de bediening aan jullie tafel. ‘Weten jullie het al?’
‘Ja hoor!’ wordt er geroepen.
Stilletjes ontwijk je de blik van de serveerster. Je hoopt zoveel mogelijk tijd te kunnen rekken. En dan, als iedereen geweest is, ben jij aan de beurt. Vlug noem je het meest voor de hand liggende en goedkoopste gerecht van de kaart, kijkt snel weer weg en legt dan met een diepe zucht de menukaart neer.

Op zoek naar antwoorden

Herken je dat? Dat je steeds maar op zoek bent naar de juiste antwoorden? En dan vooral buiten jezelf? Stop daar dan mee! Want daar ga je het antwoord niet vinden! Het juiste antwoord vind je in jezelf. Dus start met luisteren naar jezelf, met het jezelf serieus nemen en ga op ontdekkingsreis. Ga uitzoeken en ontdekken wie je echt bent. Waar houd je van? Waar word je blij van en waarvan niet? Wat vind je leuk en wat niet? Wat vind je belangrijk en wat niet? Waar maak je altijd tijd voor? En waarvoor liever niet? En ga zo maar door. En heb je dat eenmaal ontdekt, ga er dan ook naar leven. Neem de antwoorden die je gevonden hebt serieus. Die antwoorden zijn namelijk van jou en jouw leidraad voor een gelukkig leven.

“Elke keer als je kiest voor een antwoord buiten jezelf, laat je jezelf steeds weer vallen!”

En ja, ik snap dat dat best lastig kan zijn. Want je wilt het graag goed doen. Je wilt graag goedgekeurd worden. Je wilt er graag bij horen. Maar weet je, dat kun je alleen zelf doen. Alleen jij kunt bepalen of het goed is. Of jij goed bent. Alleen jij kunt jezelf goedkeuren. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat je gaat voelen dat je er ook bij mag horen. Want elke keer als je kiest voor een antwoord dat je buiten jezelf hebt gevonden, dat je niet met jezelf hebt afgestemd, ga je voorbij aan jezelf. Je laat jezelf daarmee onbewust weten dat je het niet goed doet. Dat je niet goed genoeg bent. Dat je er niet bij mag horen. En zo laat je jezelf steeds weer vallen.

Stop daarom dus met zoeken en ga vinden!

Goed te weten

Het zoeken naar antwoorden buiten jezelf kan een gevolg zijn van emotionele verwaarlozing. Natuurlijk is dit niet het enige gevolg. Er zijn er veel meer te noemen. Denk aan het ervaren van een emotionele leegheid, een gevoelloosheid. Of dat je vele malen strenger voor jezelf bent dan voor anderen. Je legt de lat voor jezelf vaak veel hoger dan voor anderen. Je gaat jezelf vergelijken met anderen en komt steeds tot de conclusie dat jij dan tekort schiet. Ook een onrealistisch zelfbeeld hoort erbij. Je hebt zo weinig feedback gekregen, dat je niet zo goed weet wat je sterke en zwakke punten zijn. Het kan zijn dat je jezelf gaat overschatten, maar meestal ontstaat er een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. En zo zijn er nog meer. Je kunt ze terugvinden in mijn artikel ‘Verborgen, onzichtbaar leed: emotionele verwaarlozing’.

Heb je het idee dat jij ook te maken hebt gehad met emotionele verwaarlozing? Vul dan de vragenlijst in om te ontdekken of het inderdaad een rol in je leven heeft gespeeld. En weet dat je er niet de rest van je leven last van hoeft te houden. Je kunt ervan herstellen! Waardevol dus om ermee aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *